Adbuka Oglasi

субота, 19. јануар 2013.

Prodavac na terenu 1- priprema za radni dan

       Kako ide, kolege prodavci?
Već smo apsolvirali da posao prodavca nije jednostavan. Medjutim, savršeno odgovara ljudima koji vole njegovu dinamičnost.
Sada bih htela da se malo pozabavim nekim elementima koji su pristni u ovom poslu, ali ih malo ko pominje i komentariše. Medjutim, nesklad i /ili loša organizacija tih stavki može bitno uticati na vašu uspešnost na sastancima tog
dana.
      Dan vam počne lepo- imate zakazane, čvrste dogovore za sastanke. Medjutim,
jedna od najvažnijih stvari koju treba uvek pažljivo obraditi je- naša lična organizacija. Svega. 
       Naravno, posle nekog vremena postaje navika unapred se pripremiti, i to za vrlo kratko vreme. Kada prodavac sebe shvati kao sektor koji doprinosi sebi, svojoj firmi i svojim klijentima to je već pola puta ka uspešnosti u poslu :)
Plan pripreme za radni dan:
Uzmimo da imate sastanke sa tri firme. Uzmimo i da su vremena 09,11 i 13h.

    Kao prvo i najvažnije, detaljno se upoznajte sa firmama kod kojih idete- potražite ih obavezno na Internetu,
saznajte njihovu poziciju, usluge, ime vlasnika, eventualne komentare po socijalnim mrežama- sve vam to može biti od koristi na sastanku sa vlasnikom te firme.

     Kao drugo, definišite do detalja način na koji ćete doći do firmi sa kojima imate sastanke. Zapamtite- nema lutanja, i nemojte pitati ljude gde je neka ulica! Toplo preporučujem PlanPlus za ovu svrhu- oslonite se i na sopstveni unutrašnji kompas kada ste u nepoznatom kraju, i na tačne mape grada (bilo kog)
Ovaj deo je bitan i zbog toga, što dobro pripremljeni nećete kasniti nigde -kašnjenje na sastanke je neprihvatljivo u ovom poslu.

    Treće, pregledajte da li ste spremili potrebno- cigarete, telefone, novac, papirologiju i sl.
Sitnice? Ne verujem. Probajte da NE ponesete u brzini nešto od ovih važnih stvari, pa ćete videti koliko su bitne!

   Četvrto, idite na spavanje na vreme- razgovori sa klijentima traže svežinu, energiju i snagu. Ne možete očekivati da vas neko shvata ozbiljno ako ste prethodno bančili do kasno, pa njemu zvučite uspavano ili
"mlako".

    Kao peto, garderoba koju nosite ne sme da bude prenapadna u bilo kom smislu. Sportska elegancija je najprihvatljiviji način odevanja jer će se desiti da odete u 09h u luksuzni novi mali hotel, pa nakon toga u auto limarsku radnju u 11h- klijenta ne bi trebalo ni "spuštati" ni "podizati" svojim ličnim izgledom.
Dame, na obuću sa visokim potpeticama i ne pomišljajte.

Kako rekoh, ovo sve može zvučati kao nebitno, ali ako nešto od ovoga niste uradili, gotovo je izvesno da će vam to pokvariti raspoloženje, što vas može koštati ugovora i novca.

   Nadam se da će ovi jednostavni saveti doprineti da vaš radni dan bude smiren, organizovan i lakši.
Ukoliko ste zbog bilo čega nervozni, kako rekoh, to će se sigurno odraziti na uspeh tog dana. A ukoliko vam je dan loš, to će vam možda uzdrmati samopouzdanje.

Nemojte to dozvoliti, uvek uradite sve što je do vas i -uživanje u radnom danu će postati vaš način rada.

Srećno!

"Ti stvaraš svoj Univerzum u hodu"-Vinston Čerčil




Нема коментара:

Постави коментар

Šta ti misliš?